بازدیدها: 16
انواع گلاب | گلاب دو آتیشه چیست | گلاب سنگین چیست؟
17
سپتامبر
گلاب، مخصوصا گلاب کاشان، یکی از معروفترین و پر مصرفترین عرقیات گیاهی است که از قدیم تا به الان مصارف زیادی از جمله خوراکی، آرایشی و درمانی دارد. اما در اکثر مواقع گلابی که برای مصرف خوراکی استفاده میشود با گلابی که برای موارد درمانی مانند شادابی پوست استفاده میشود متفاوت است.
دراین مقاله قصد داریم شما را با انواع گلاب آشنا کنیم تا از این پس با آگاهی بیشتر و متناسب با سلیقه و نیازتان یک نوع از گلاب را خریداری کنید.
گلاب از آب و گل محمدی (گل سرخ) تازه و طی فرآیند تقطیر به دست میآید اما هر چه میزان گل محمدی به کار رفته در گلاب بیشتر باشد، عطر و طعم آن بیشتر و گلاب مرغوبتر است.
به طور کلی برای تهیه گلاب مقداری مشخص گل محمدی را درون دیگ آب جوش ریخته و در دیگ را بسته تا فرآیند تقطیر در دستگاه گلابگیری آغاز شود و بعد از مدتی گلاب به دست بیاید.
گلاب سنگین چیست؟
برای تهیه گلاب سنگین که به آن گلاب ممتاز یا درجه یک نیز گفته میشود، حدود ۸۰ لیتر آب، درون دیگ گلاب گیری می ریزند و وقتی جوش آمد بین ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم گل محمدی تازه را درون دیگ میریزند که نتیجه فرآیند تقطیر آن ۴۰ لیتر گلاب ممتاز است. به طور تقریبی در هر لیتر گلاب سنگین حدود ۳۰ تا ۳۵ گرم اسانس وجود دارد. این نوع گلاب به دلیل غلظت خوب و کیفیت بالا مناسبترین گلاب برای مصرف خانگی و عموم است. .
گلاب سبک چیست؟
برای تهیه گلاب سبک نیز حدود ۸۰ لیتر آب درون دیگ گلاب گیری می ریزند و وقتی جوش آمد بین ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم گل محمدی تازه را درون دیگ میریزند که حاصل آن یک محلول ۴۰ لیتری از گلاب سبک است . در اکثر مواقع گلاب سبک از ۱۲ کیلوگرم گل تهیه میشود ولی این مقدار بسته به کارگاه گلابگیری میتواند متغیر باشد. هر چقدر میزان گل محمدی بیشتر باشد گلاب کیفیت بهتری دارد. گلاب سبکی که در سایت درکام به فروش میرسد از ۲۰ کیلوگرم گل تهیه شده است.
گلاب سبک غلظت کمتر، عطر کمتر و قیمت پایینتری نسبت به گلاب سنگین دارد اما همچنان گزینهی مناسبی برای مصرف خانگی است.
گلاب دو آتیشه چیست؟
اگر بعد از یکبار گلابگیری، مجدداً گل محمدی درون گلاب به دست آمده ریخته شود و فرایند تقطیر دوباره روی آن تکرار شود، به گلاب به دست آمده گلاب دو آتیشه میگویند که غلظت بالایی دارد. به طور خلاصه گلاب دو آتیشه از تقطیر گل محمدی و گلاب به جای آب به دست میآید. گلاب دو آتیشه به دلیل غلظت بالا طعم گس و تلخی دارد و ممکن است خیلی مورد سلیقهی عموم نباشد.
گلاب سه آتیشه چیست؟
اگر فرآیند تقطیر برای بار سوم تکرار شود و گلاب دوآتیشه دوباره همراه با مقداری گل محمدی وارد فرآیند تقطیر شود گلاب سه آتیشه به دست می آید. گلاب دوآتیشه و سه آتیشه معمولاً در مقدار کمتری تولید میشوند زیرا مصارف خاصتری دارند.
گلاب پس آب چیست؟
در صورتی که بعد از عمل تقطیر و گلابگیری دوباره روی تفالههای گل محمدی باقی مانده در دیگ، آب ریخته شود و عمل تقطیر مجدداً روی تفالههای گل صورت گیرد گلاب رقیقی به اسم گلاب پس آب تولید میشود که کیفیت و عطر کمی دارد.











